Karpaltunnelsyndrom

En av handens viktigaste nerver går i det som kallas för karpaltunneln. Om man får karpaltunnelsyndrom så blir själva strukturen kring denna tunnel svullen och det gör att nerven kläms. Karpaltunnelsyndrom kan uppstå om man har diabetes, reumatoid artrit (ledgångsreumatism), är gravid eller har en underfunktion av sköldkörteln. Det kan även uppstå helt spontant utan att någon utlösande orsak hittas.

Orsaken bakom karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom är i de allra flesta fall idiopatisk. Det betyder att det oftast inte finns en orsak som är tydlig. Men det innebär inte att inte finns en förklaring till symptomen. Det blir ett tryck eller en irritation av medianusnerven där den träder in i handen. Denna nerv passerar genom karpaltunneln. Genom denna tunnel går även muskelsenor som styr fingerrörelser. Blir det en förträngning av hålrummet, så påverkas nerven och det kan ge symptomen för karpaltunnelsyndrom. När nerven blir klämd, så upplevs smärta, stickningar och domningar samt att man får nedsatt styrka i vävnaderna. Lider du av karpaltunnelsyndrom kan du kontakta Idrottsskadeexperten dom är experter på att behandla det.

Symptom på karpaltunnelsyndrom

Det finns ett antal symptom på att du kan ha drabbats av detta syndrom. Det är bland annat smärta i handen och fingrarna. Ibland gör det ont även i underarm och axel. Domningar och stickningar känns av i tummen, pekfingret och långfingret. Du känner av smärta och domningar även under natten. Din greppstyrka blir nedsatt och du får även en nedsatt finmotorik. Det kan även uppstå skavsår på fingertopparna, men det är ovanligt.

Den som har drabbats av karpaltunnelsyndrom säger sig ofta har ont och att det är domningar och stickningar i handen och fingrarna. Själva smärtan sitter främst i handen, men ibland kan det även göra ont i underarmen och ibland även i axeln. Det är främst tumme, pekfinger och långfinger som domnar och det blir både en nedsatt greppstyrka och finmotorik så väl som en nedsatt känsel. Många gånger drabbas man i båda händerna samtidigt.

Karpaltunnelsyndrom behandlas med antiinflammatoriska läkemedel. Det går även att få en injektion med kortison runt tunneln. Ibland rekommenderas en handledskena under natten, eller ett handledsskydd under dagen. Vid svåra besvär krävs det en operation.